Kanal 4

Af Svend-Vilhelm Fredsgaard R. Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk
 
       
         
Logo siden 2006        

Kanal 4 er navnet på en dansk TV-kanal, der primært fokuserer sit indhold på underholdning, film, serier og lette reportageprogrammer for et kvindelig publikum. Kanalen ejes af det tyske medieselskab: ProSiebenSat.1 Media, og blev lanceret i 2006.
TV-kanalen sender fra London, og er dermed underlagt de britiske regler for reklamer. Kanalen finansieres delvist af abonomentsbetaling og kom-mercielle reklamebreaks. Kanalen distribueres via kabel, satellit, fibernet og DVB-T.

Blandt de mest bemærkelsesværdige egenproduktioner på Kanal 4, kan nævnes: De Unge Mødre, Singleliv, QTV, Reportagen med Kaare Sand og Bonde Søger Brud.
Kanalen sender også udenlandske serier, som; Grey's Hvide Verden, Gilmore Girls, Will & Grace og Glamour. Kanalen har en seerandel på ca. 2 %.


Historie

Kanal 4 gik i luften mandag den 1. maj 2006. Kanalen blev stiftet af det daværende hollandske medie-selskab; SBS, der senere blev opkøbt af ProSiebenSat.1 Media. Kanal 4 erstattede ved dens lancering, den 9 år gamle TV-kanal; TV Danmark, der på samme dato blev lukket.
TV Danmark havde siden 1997 sendt free-to-air TV, udelukkende finansieret ved reklamer, på ni lokale jordbaserede frekvenser - hvorved en halv time af stationens sendetid hver dag skulle tilfalde de lokale TV-stationer. De ni lokale jordbaserede frekvenser udgjorde tilsammen en næsten landsdækkende sendemulighed, på linje med statskanalerne DR 1 og TV 2.

Kanal 4 sendte frem til den 1. januar 2007 på de samme jordbaserede lokale frekvenser, som TV Danmark havde sendt på, og var derved underlagt de stramme danske reklameregler og måtte overlade en halv times sendetid dagligt til de lokale TV-stationer.
Fra nytåret 2006/2007 begyndte Kanal 4 at sende fra London, ligesom søsterkanalen; Kanal 5, og var derved underlagt de britiske reklameregler, der gav mulighed for reklamebreaks. Kanalen gik ved samme lejlighed også fra at være free-to-air, ligesom TV Danmark havde været det, til at være del-vist abonnementsfinancieret.
Kanalen blev ved samme lejlighed kun mulig at se via kabel og satellit, mens SBS dog fortsatte med at drive TV-aktiviteter på de ni lokale jordbaserede frekvenser, på en ny TV-kanal med navnet; SBS Net.

Grundlaget for lukningen af TV Danmark og lanceringen af Kanal 4, var en del af en større relancering af SBS' TV-aktiviter i perioden 2004-2009. SBS vidste, at de jordbaserede lokale frekvenser, hvorfra koncernen tidligere havde opnået en næsten landsdækkende sendetilladelse, og dermed meget favorable kommercielle vilkår, snart ville blive truet af det nye digitale sendenet. Det digitale sendenet ville give ligeså favorable vilkår for de kommercielle London-kanaler, der indtil da ellers kun havde været mulige at modtage via kabel og satellit.

SBS besluttede derfor at lukke den lokalintegrerende kanal; TV Danmark, og i stedet bruge de jordbaserede lokale frekvenser til markedsføring af nye TV-kanaler, der siden skulle sendes fra London og financieres ved abonomentsbetaling. Således blev både Kanal 4 og 6'eren promoveret via de jordbaserede lokale frekvenser, inden de overgik til abonnementskanaler med base i London.

Kanal 4 blev lanceret som "Danmarks første kvindekanal" - en kanal med fokus på det kvindelige publikum, som kontrast til de mange sportskanaler for mænd. Ved lanceringen af Kanal 4, blev flere af de populære programmer og serier fra TV Danmark, der primært henvendte sig mod kvinder, flyttet over på den nye TV-kanal. Det gælder for eksempel reportageserierne; De Unge Mødre og Reportagen med Kaare Sand, samt serierne; Gillmore Girls, Will & Grace og Glamour, der tidligere blev sendt på TV Danmark.
Andre af de populære programmer fra TV Danmark, der ikke kunne kategoriseres som primært henvendt mod kvinder, blev i stedet flyttet over på den mere brede søsterkanal; Kanal 5, hvilket gav denne TV-station et voldsomt "bust" i popularitet og seerandele.


Referencer

Kanaler: Kanal 5


Distribution

DVB-T: Boxer TV
Kabel: YouSee, Stofa
Satellit: Canal Digital
Fibernet: Canal Digital, Elselskaber

 

Tilbage

 

 
 
 

  www.sv-online.dk  -  www.mediefonen.dk  -  www.juleweb.dk

© Copyright