Popstars

Af Svend-Vilhelm Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk

Popstars var navnet på et populært talent-realityprogram, der blev sendt gennem fire sæsoner i Danmark i perioden 2001-2003 på TV 2 og TV 2 Zulu. Programmet blev produceret af Metronome.
Popstars-konceptet er kendt over hele verden. Programmet stammer oprindeligt fra New Zealand, hvor det blev sendt første gang i 1999.

I Danmark nåede programmet gennem dets levetid blandt andet at fostre pigegruppen EyeQ, drengegruppen Fu:el, samt solisterne Jon Nørgaard, Julie Bertelsen, Maria Lucia Rosenberg, Alex Ambrose, Christine Milton og Kate Hall. Nogle af solisterne er stadig aktuelle på den danske musikscene.

Popstars var det første talentprogram for sangere af sin art i Danmark og var dermed forløber for senere talentprogrammer som Stjerne for en aften, Idols, Scenen er din og X Factor.


Koncept

I programmets oprindelige form var det Popstars' mission at sammensætte, træne og markedsføre Danmarks nye pige-popgruppe. Alle piger over 15 år kunne gå til audition på programmet.
Et dommerpanel bestående af tre professionelle folk fra musikbranchen fik til opgave at sammensætte pigegruppen på fire eller fem medlemmer, efter at de dygtigste piger havde været på forskellige workshops og træningslejre.

I programmets anden del skulle dommerne træne og markedsføre den nye pigegruppe. Her følger vi indspilningen af pigernes første plade, indspilningen af deres første musikvideo, deres første fotosessions og deres første TV-optrædener.
Programrækken ender med, at den nye gruppe præsenteres for offentligheden, hvorefter debutalbummet lanceres, og pigerne giver deres første releasekoncert.

Da den anden sæson af Popstars løb over skærmen, blev det i stedet programmets mission at finde, træne og markedsføre Danmarks nye solist, og her kunne både drenge og piger gå til audition.
Programmets tredje sæson, der blev sendt på TV 2 Zulu, søgte efter at skabe og markedsføre et nyt boyband.

Konceptet for den fjerde sæson - Popstars Showtime - var en del anderledes end de forrige sæsoner. Her handlede konkurrencen udelukkende om at udvælge en vinderartist - og ikke om at træne og markedsføre denne.

Efter en audition blev tolv deltagere udvalgt til en konkurrence, hvor de hver uge skulle optræde direkte foran publikum og seere på en scene. Èn efter én skulle seerne via telefon og SMS stemme popstjerne-aspiranterne ud af konkurrencen og dermed til sidst kåre en vinder.
Dommerne fungerede som coaches for deltagerne, men havde ingen magt til at afgøre, hvem der skulle sendes videre, og hvem der skulle sendes ud af konkurrencen.


Historie

Popstars så dagens lys i New Zealand i 1999, hvor producer Jonathan Dowling dannede og markedsførte pigegruppen TrueBliss. Dette er den eneste sæson af Popstars, der blev sendt i New Zealand. Jonathan Dowling solgte derefter konceptet til det australske produktionsselskab Screentime, der gjorde det berømt over hele verden.

Programmet er blevet produceret i over 50 forskellige nationale udgaver, hvilket har ført til et hav af nye grupper og solister. Mange af grupperne er dog den dag i dag gået i opløsning. Mest kendt er pigebandet No Angels fra Tyskland og Girls Aloud fra Storbritannien, der stadig er aktive på både den nationale og internationale musikscene.

I Spanien nåede man at sende 5 sæsoner af Popstars. I Frankrig kørte programmet i 6 sæsoner, og i Tyskland, hvor programmet oplevede den største succes, blev der produceret 9 sæsoner.

Ud over pigegrupper, drengegrupper og solister søgte Tyskland i én af sæsonerne også efter at finde en ny duet. Èn sæson var en konkurrence mellem allerede eksisterende bands, og i sæsonen "Popstars - Das Duell" blev der dannet to nye popgrupper - et pigeband og et drengeband - der skulle konkurrere mod hinanden på deres pladesalg.

Efter at American Idol havde taget de amerikanske seere med storm, blev Popstars-konceptet videreudviklet, og de australske producenter lavede et show, der i sit koncept var en tro kopi af American Idol.

Tolv popstjerne-aspiranter skulle én gang om ugen optræde direkte foran publikum og seere på en scene, og én efter én kunne seerne stemme deltagerne ud af konkurrencen, og dermed til sidst kåre en vinder. Konceptet blev i Australien døbt Popstars Live. I Danmark fik programmet navnet - Popstars Showtime.


   
 

Sæson 1 - Pigegruppen (Efteråret 2001)

Blandt deltagerne var: Trine Jepsen, Louise Lolle, Sofie Hviid, Julie Næslund, Zenia Santini, Maja Joensen samt Anne og Lotte Kejser (tvillinger).

EyeQ bestod af: Trine Jepsen, Louise Lolle, Sofie Hviid og Julie Næslund

Singler: I Want What She's Got - The World Outside My Door

Dommere: Simon Junker, Poul Martin Bonde og Louise Ellerbæk

Programinformation:

Premiere: Tirsdag den 18. september 2001

Sendetid: Tirsdag kl. 20.00, TV 2 (Popstars) - Tirsdag kl. 20.55, TV 2 Zulu (Popstars Extra)

Varighed: 10 x 45 minutter (Popstars) - 11 x 25 minutter (Popstars Extra)

Efter Popstars:

EyeQ's første album - Let It Spin (2001) - solgte 150.000 eksemplarer, hvilket svarede til tredobbelt platin. Knap så godt gik det for gruppens andet album - Be Okay (2002) - der kun have én enkelt uge på den danske hitliste (17. pladsen). Her havde pigerne selv bidraget til sangskrivningen. I 2003 forlod Sofie Hviid som den første gruppen, og resten af EyeQ gik herefter hurtigt i opløsning.


   
 

Sæson 2 - Solisten (Efteråret 2002)

Blandt deltagerne var: Jon Nørgaard, Julie Bertelsen, Alex Ambose, Christine Milton, Kate Hall, Charlie Pedersen og Tarik Bakir.

Vinder: Jon Nørgaard

Singler: Right Here Next To You - This Side Up - Endlessly

Dommere: Simon Junker, Søren Sko og Toniah Pedersen

Programinformation:

Premiere: Tirsdag den 3. september 2002

Sendetid: Tirsdag kl. 20.00, TV 2 (Popstars) - Tirsdag kl. 20.35, TV 2 Zulu (Popstars Extra)

Varighed: 14 x 25 minutter (Popstars) - 13 x 25 minutter (Popstars Extra)

Efter Popstars:

Jon har haft en omtumlet tilværelse som popstjerne. Umiddelbart efter sejren i Popstars udgav han sit første album - This Side Up - med sange skrevet af Søren Rasted. Albummet solgte 135.000 eksemplarer, hvilket svarede til tredobbelt platin.

I november 2003 blev Jon dog dømt ved byretten i Grenå for overfald på en tidligere kammerat, der blandt havde havde pådraget sig en brækket næse. Jon blev herefter droppet af pladeselskabet Medley Records.

Under aliasset John Rock begyndte Jon i 2004 et succesfuldt samarbejde med house-duoen Musikk, og sammen havde de blandt andet et stort radiohit i Danmark med en coverversion af Climie Fisher's Love Changes (Everything).

I 2005 vendte Jon tilbage som solist, og udgav albummet To Day Is A Good Day (To Fall In Love). Selvom albummet ikke blev en salgsmæssig stor succes, så hittede singlen Popstar, der var skrevet af Robyn, alligevel i radioen. I august 2007 blev Jon ansat som radiovært på Radio ABC i Randers.

Efter flere års fravær vendte Jon i 2010 tilbage på musikscenen, da han sammen med DJ'en Kato storhittede med singlen Turn The Lights Off. Samme år udgav Jon også singlen Champion med rapperen Clemens. Et nyt album med Jon forventes at udkomme i 2012.


   
 

Sæson 3 - Drengegruppen (Foråret 2003)

Blandt deltagerne var: Tarik Bakir, Theis Keller, Martin Bunk, Patrick Hellegård, Lars Thomsen og Ronnie Udesen.

Fu:el bestod af: Tarik Bakir, Theis Keller, Martin Bunk, Patrick Hellegård og Lars Thomsen.

Singler: Please Please - Next Summer

Dommere: Niclas Anker og Toniah Pedersen

Programinformation:

Premiere: Tirsdag den 4. marts 2003

Sendetid: Tirsdag kl. 20.35, TV 2 Zulu - (Popstars) - Tirsdag kl. 21.10, TV 2 Zulu (Popstars Extra)

Varighed: 14 x 25 minutter (Popstars) - 13 x 25 minutter (Popstars Extra)

Efter Popstars:

Drengegruppen Fu:el fik en meget kort levetid. Selvom gruppens første single - Please Please (2003) - lå nummer 1 på hitlisten i fire uger, solgte debutalbummet - Next Please (2003) - kun 5.000 eksemplarer. I 2004 forlod Tarik Bakir som den første gruppen, og resten af Fu:el indstillede efter kort tid karrieren.


   
 

Sæson 4 - Showtime (Efteråret 2003)

Blandt deltagerne var: Maria Lucia Rosenberg, Jannik Christiansen, Christina Cichosz, Anne-Sophie Andresen og Emil Thorup.

Vinder: Maria Lucia Rosenberg

Singler: Taking Back My Heart

Værter: Timm Vladimir og Anette Toftgaard

Dommere: Peter Biker og Anetta Elmo

Programinformation:

Premiere: Tirsdag den 2. september 2003

Sendetid: Tirsdag kl. 20.00, TV 2 (1. del) - Tirsdag kl. 21.25, TV 2 (2. del / Afgørelsen)

Varighed: 11 x 45 minutter (1. del) - 11 x 25 minutter (2. del / Afgørelsen)

 
    Leksikon
 
 

  sv-online.dk  |  mediefonen.dk  |  juleweb.dk

© Copyright