Robinson Ekspeditionen

Af Svend-Vilhelm Fredsgaard Ravnkilde Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk

    

Robinson Ekspeditionen er navnet på det reality-show, der har kørt gennem flest sæsoner på dansk TV. Det er samtidig det TV-program, som introducerede reality-genren for det dan-ske publikum tilbage i 1998. Programmet så dagens lys i Sverige i 1997 og kom til Danmark året efter. Programmet var i slutningen af 1990'erne et af de mest sete og mest omtalte pro-grammer i den danske presse, men i dag har det indtaget en mere moderat rolle.

Thomas Mygind var vært på programmet gennem dets første 6 sæsoner, hvorefter han blev erstattet af den tidligere fodboldspiller Jakob Kjeldberg. Programmet er indtil nu blevet sendt gennem 11 sæsoner i Danmark, hvilket blev suppleret med en fælles nordisk produktion i 2005. Alle sæsoner er blevet sendt mandag aften på TV 3, og er produceret af Strix, med Jeppe Juhl som producer på de fleste af udsendelserne.


Koncept

I programmets oprindelige form blev ekspeditionens deltagere fra starten fordelt på to hold, kaldet "Hold Nord" og "Hold Syd". De to hold blev tildelt en boplads på hver deres ø. Her skulle de selv opbygge deres lejr, selv samle deres føde, og selv skaffe sig ild. En gang om ugen mødtes de to hold i en "Kappestrid", hvor de dystede mod hinanden om at vinde en præmiere, enten mad eller ting, som kunne forsøde livet på øen en smule mere end omstæn-dighederne ellers bød dem.

Et par dage senere mødtes de to hold så igen i en noget mere drabelig "Robinson Dyst". Heri dystede de om at vinde Robinson-trofæet, og dermed undgå at skulle i "Ø-rådet" samme aften. I "Ø-Rådet" skulle det tabende hold stemme én af deres ekspeditionsdeltagere hjem. Det foregik ved en flertals-afstemning, hvor hver mand havde én stemme, og hvor det både var umuligt at stemme blankt eller at stemme på sig selv.

Godt halvvejs gennem ekspeditionen blev de to hold slået sammen til ét. Således blev det alles kamp mod alle. I "Kappestriden" dystede deltagerne mod hinanden om at vinde en præmie, og i "Robinson-Dysten" dystede deltagerne mod hinanden om at vinde Robinson-trofæet, der nu var lig med en fredning i "Ø-Rådet, således at de ikke kunne stemmes hjem.

Når der var fem deltagere tilbage på øen, blev "Robinson-Dystene" endnu mere drabelige. Nu var det op til vinderen af hver enkelt dyst, suverænt at udpege, hvem blandt de andre ekspeditions-deltagere, der skulle forlade ekspeditionen. Når der kun var to deltagere tilba-ge, var finalisterne fundet, og det var derfor tid til det endelige "Ø-Råd".

Her samledes alle ekspeditionens tidligere deltagere, og disse afgav hver i sær afgav en stemme på den, som de syntes fortjente at vinde ekspeditionen. Vinderen fik overrakt Robinson-trofæet, og et beløb der gennem de første fire sæsoner var på 250.000 kroner, men fra sæson 5 blev  udvidet til 1 million kroner. Fra Sæson 3 var seerne også med til at be-stemme ekspeditionens vinder.


Historie

Robinson Ekspeditionen blev skabt og udviklet af englænderen Charlie Parson i midten af 1990'erne. Efter at have skabt formatet, rejste Charlie Parson nærmest jorden rundt, for at få nogen til at producere og distribuere hans koncept. Men alle steder blev han afvist. Der var ingen der troede på ideen. Reality-genren var på dette tidspunkt stadig i sin spæde be-gyndelse. Lykkeligvis for Charlie Parson, besluttede det svenske produktionsselskab "Strix" sig dog for at prøve ideen, og den første produktion af programmet blev sendt på den svenske public service-station "SVT 1" i efteråret 1997 med Harald Treutiger som vært, under titlen; Ekspedition: Robinson.

Programmet kom dog fra starten ud i et kæmpe stormvejr. Den mand, som blev stemt ud som den allerførste i det første program, valgte at begå selvmord dagen derpå, og det sendte naturligvis chock-bølger gennem hele Sverige, hvor alle medier straks gik ind og kritiserede showet. Den svenske TV-station valgte at stoppe programmet, og flere af de ansvarlige pro-ducenter var nødt til at sige deres job op efter affæren.

Også i Danmark prægede nyheden om det svenske TV-selvmord avisoverskrifterne, selvom ingen i Danmark på dette tidspunkt vidste hvad "Ekspedition: Robin-son" eller realitypro-grammer var for noget. Optagelserne til den danske udgave af programmet var så småt gået i gang, og Thomas Mygind var blevet udpeget til at skulle være vært. Derfor havde aviserne alle et kæmpe billede af Thomas Mygind på forsiden, dagen efter det svenske selvmord, med overskriften "Thomas Mygind i chock: Selvmord efter TV-Show".

Et par måneder senere, da stormen havde lagt sig, valgte den hårdt økonomisk plagede svenske TV-station, at de mange penge man havde skudt i Ekspedition: Robinson ikke skulle gå til spilde. Derfor valgte man at sende programmerne alligevel. På trods af stor skepsis fra de svenske medier, vendte stemningen pludselig, som udsendelsesrækkerne skred frem, og programserien blev den mest sete nogensinde på svensk TV.

Året efter, i 1998, blev programmet vist for første gang i Danmark. Thomas Mygind var vært, og serien fik det danske navn; Robinson Ekspeditionen. Det var også "Strix" der producere-de programmet for dansk TV, med Jeppe Juhl som producer, og programmet blev i Danmark sendt på TV 3. Samme år viste den norske "TV 3" også deres første udgave af Robinson Ekspedisjonen, og den svenske "SVT" kastede sig ud i anden omgang af programmet. TV-serien blev også i Danmark en bragende succes, og det blev derfor året efter fulgt op af end-nu en sæson.

Robinson Ekspeditionen bredte sig som en steppebrand ud over verden. Showet blev ud over i skandinavien, også vældig populært i store dele af østeuropa. Programmet nåede "USA" i 2000, hvor den amerikanske TV-station "CBS" kastede sig ud i deres første udgave af Survivor, som programmet hedder på disse breddegrader. Survivor blev også utrolig popu-lært, og sendes stadig to gange om året. Man er nu nået til sæson 15.

I Danmark sendes programmet også stadig 1 gang om året. I 2002 havde man ellers planer om, at det skulle være den sidste Robinson. Man indkaldte en masse tidligere deltagere fra de foregående 4 sæsoner, og lavede "Det Endelige Opgør". Men efter at denne udsendelsesrække igen satte seerrekord, valgte man at fortsætte, med en ny ekspedition i 2003. I 2004 havde man en lignende "Robinson: Allstars" i "USA.

I 2004 valgte "SVT" at stoppe med at sende Robinson, men programmet blev i stedet købt af den svenske "TV 3", hvor programmet fortsatte i yderligere 2 sæsoner. Det var også i 2004, at man i Danmark, Sverige og Norge valgte at lave en fælles nordisk "Robinson Landskamp", hvor tre hold, et fra Danmark, et fra Sverige og et fra Norge bestånde af kendte mennesker fra de enkelte lande, skulle konkurrere mod hinanden om titlen som skandinaviens robinson. dette var samtidig den sidste Robsinon i Norge. I 2005 valgte man også at stoppe robinson i Sverige.


Sæson 1 (Efteråret 1998)

Blandt deltagerne var: Biker-Jens, Gitte Schnell, Regina, Karina, "Gamle"-Ole, Henrik Ørum Kathleen Kai Sørensen, Nada Bang, Henrik Hjerl, Stig Lauritzen, Hanne og Hasan Torabi.

Vinder: Regina Pedersen

Præmie: 250.000 kroner

Vært: Thomas Mygind


Sæson 2 (Efteråret 1999)

Blandt deltagerne var: Dan the Man, Martin, Jane, Per, Lis, Henrik, Erik, Jørgen Kløcker, Lo-ne, Naeem Sundoo, Morten og Camilla fra "Camelot.

Vinder: Dan Marstrand

Præmie: 250.000 kroner

Vært: Thomas Mygind


Sæson 3 (Efteråret 2000)

Blandt deltagerne var: Sonny, Pia, Kim, Lærke, Anton, Christina, Birger og Bitten.

Vinder: Sonny Rønne Pedersen

Præmie: 250.000 kroner

Vært: Thomas Mygind

Spin-off programmer: Robinson Speciel (Vært: Thomas Mygind)
                                     Exit Robinson


Sæson 4 (Efteråret 2001)

Blandt deltagerne var: Marlene Hasselblad, Lasse Rungholm, Lars Lang, Mars, Majbritt, Poul og Tina Steel.

Vinder: Marlene Hasselblad

Præmie: 250.000 kroner

Vært: Thomas Mygind

Spin-off programmer: Robinson Talkshowet (Vært: Thomas Mygind)


Sæson 5 - Det Endelige Opgør (Efteråret 2002)

Deltagerne fra Sæson 1 var: Biker-Jens, Henrik Ørum, Nada Bang, Hasan Torabi og Henrik Hjerl.

Deltagerne fra Sæson 2 var: Dan the Man, Martin, Jane, Jørgen Kløcker og Lone.

Deltagerne fra Sæson 3" var: Sonny, Pia, Lærke, Birger og Christina.

Deltagerne fra "Sæson 4" var: Mars, Lasse Rungholm, Majbritt og Tina Steel.  

Vinder: Henrik Ørum

Præmie: 1.000.000 kroner

Vært: Thomas Mygind

Spin-off programmer: Robinson Xtra (Vært: Thomas Mygind)
                                     Robinson - Bekendelsens Time


Sæson 6 - Ingen Kan Føle Sig Sikker (Efteråret 2003)

Blandt deltagerne var: Frank, Marinela, Güner, Niels, Rie, Stig Witzner og Thomas.

Vinder: Frank Quistgaard

Præmie: 1.000.000 kroner

Vært: Thomas Mygind

Spin-off programmer: Robinson Aspiranterne (Vært: Thomas Mygind og Mars)
                                     Robinson Aspiranterne - Det sidste ord (Vært: Thomas Mygind)
                                     Robinson Utopia


Sæson 7 - Nu Er Det Alvor (Efteråret 2004)

Blandt deltagerne var: Duddie, Mads (Duddie's søn), Mette, Tine, Jens og Stine (Jen's kone).

Vinder: Mette Frandsen

Præmie: 1.000.000 kroner

Vært: Jakob Kjeldberg

Spin-off programmer: Robinson Utopia


Robinson Landskamp (Vinteren 2005)

Det Danske Landshold bestod af: Asbjørn Riis, Frederik Fetterlein, Saseline Sørensen, War-ny Mandrup og Anne Larsen.

Det Svenske Landshold bestod af: Tilde Fröling, Frank Andersson, Mårten Andersson, Peter Wahlbeck og Denise Lopez.

Det Norske Landshold bestod af: Jan Simonsen, Janne Rønningen, Ole "Lukøje" Klemetsen, Lene Elise Bergum og Gry Jannicke Jarlum.

Vinder: Tilde Fröling

Præmie: 500.000 kroner


Sæson 8 - Jyderne mod Københavnerne (Efteråret 2005)

Blandt Jyderne var: Michelle, Mogens og Solvej.

Blandt Københavnerne var: Secskin, Ivan og Pia Larsen.

Vinder: Mogens Brandstrup

Præmie: 1.000.000 kroner

Vært: Jakob Kjeldberg


Sæson 9 - Eliten (Efteråret 2006)

Blandt deltagerne var: Nicole, Diego Tur, Johnny Bredahl og Denise Dupont.

Vinder: Diego Tur

Præmie: 1.000.000 kroner

Vært: Jakob Kjeldberg

Spin-off programmer: Robinson Xtra (Vært: Jakob Kjeldberg)


Sæson 10 - Veteranerne mod Paradise Hotel (Efteråret 2007)

Blandt Veteranerne var: Mars, Duddie, Michelle, Marlene, Secskin, Naeem, Ivan, Stig Witzner og Pia Larsen.

Fra Paradise Hotel deltog: Fatih, Camilla Eisenreich, David, Ricco, Bjørn, Kenneth, Christine, Camilla Sys, Sofie og Rikke.

Vinder: Rikke Gørranson

Præmie: 500.000 kroner

Vært: Jakob Kjeldberg

Spin-off programmer: Robinson Xtra (Vært: Jakob Kjeldberg)


Sæson 11 - Revanchens Time (Efteråret 2008)

Blandt udfordrerne var: Jan, Sido, Martin, Sheila, Bo, Tina, Berthel, Jeanett, Henrik og Hilde.

Fra Paradise Hotel deltog: Mads, Mirja, Benjamin, Karina, Jacob, Michelle, Haider, Marie, Emil og Daniela.

Vinder: Daniela

Præmie: 500.000 kroner

Vært: Jakob Kjeldberg

Spin-off programmer: Robinson Xtra (Vært: Jakob Kjeldberg)

 

Tilbage

 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

  www.sv-online.dk  -  www.mediefonen.dk  -  www.juleweb.dk

© Copyright