Scenen er din

Af Svend-Vilhelm Fredsgaard Ravnkilde Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk

    

Scenen er din var navnet på en populær talentkonkurrence fra TV 2. Programmet blev sendt gen-nem 4 sæsoner i perioden 2004-2007 fredag aften på TV 2, direkte fra studier i København. Bubber var vært gennem alle sæsoner af programmet, der blev produceret af; Blu.

Programmet var baseret på det amerikanske TV-show; Star Search, der var det største talentshow i Amerika i perioden 1983-1995 og igen i årene 2003-2004. Som dommere i programmet fandt vi blandt andet gospel-sangerinden Etta Cameron, skuespillerinden Therese Glahn, komikeren Mads Vangsø og balletdanseren Peter Bo Bendixen. Musikken i showet blev leveret af Jesper Sveidahl og hans orke-ster.


Koncept

I Scenen er din havde "almindelige" mennesker mulighed for at vise deres talent foran hele Dan-mark på en scene. Talenterne konkurrerede i 4 forskellige kategorier: "Juniorsang", hvor man skulle være mellem 8 og 14 år for at kunne deltage, "Dans", "Comedy" (Sæson 1-2) / "Underholdning" (Sæ-son 3-4), samt "Voksensang", hvor man skulle være 15 år eller derover for at kunne være med.

Deltagerne konkurrerede mod hinanden to og to gennem 6 indledende runder. Vinderne fra hver run-de gik videre til én af de 3 delfinaler. I hver af de 3 delfinaler, fandtes der igen en stribe vindere, som så skulle konkurrere mod hinanden i den store finale. Den samlede vinder i hver kategori blev tildelt en præmie på 100.000 kroner.

Efter at hver af deltagerne havde vist deres talent på scenen, sad et fast dommerpanel, bestående af en professionel sanger, en professionel danser samt en professionel entertainer, klar til at give talen-terne mellem 1 og 5 point for deres præstation. I hver udsendelse sad der også en ny gæstedommer med i panelet, som ligeså gav talenterne point. Samlet set kunne man få 20 point af dommerne.

Dernæst havde seerne mulighed for at stemme på det talent, som de helst så gå videre i konkurren-cen. Disse stemmer blev ligeså regnet om til point, som blev givet til talenterne sidst i udsendelsen. Talenterne havde også mulighed for at få op til 20 point af seerne. Dommernes og seernes point blev lagt sammen, og talentet med flest total-point i hver kategori gik videre i konkurrencen. Var der stem-melighed, ville det altid være seernes point, som bestemte vinderen.


Historie

Forløberen for det, som vi i Danmark kendte som Scenen er din, var det amerikanske talentshow; Star Search, der løb over skærmen i perioden 1983-1995 med Ed McMahon som vært gennem alle 12 år. Programmet blev i starten sendt direkte fra det gamle "Earl Caroll Theatre" på Sunset Boulevard i Hollywood, men senere flyttede lokationen til de gamle Disney-stuier i Orlando, Florida. Programmets forskellige kategorier skiftede fra sæson til sæson, men blandt de næsten faste gengangere var: Mandlig sanger, Kvindelig sanger, Junior sanger, Gruppesang, Fashion Model og Comedy.

Konceptet gik dengang ud på, at blive i programmet længst muligt. Hver uge mødte den sidste uges vinder en ny udfordrer i hver kategori, og vinderen blandt disse to gik videre til næste uges program. Udfordreren optrådte altid først, mens den sidste uges vinder optrådte som nummer 2.

Efter hver optræden sad et dommer-panel bestående af 5 medlemmer, klar til at give talenterne mel-lem 1 og 4 stjerner for deres præstation. Det var suverænt dommerpanelet der afgjorde, hvem der skulle gå videre i konkurrencen. Var der stemmelighed, var det op til publikummet i salen, at afgøre hvem af de to talenter, der skulle gå videre.

Alle der havde været med i mere end tre udsendelser, blev kvalificeret til semifinalerne i programmet. Her mødte talenterne hinanden to og to i tilfældig rækkefølge. Semifinalernes vindere gik derefter vi-dere til den store finale, hvor vinderne i hver kategori blev fundet én gang om året.

Vinderne i kategorierne; Mandlig sanger, Kvindelig sanger, Gruppesang og Comedy, vandt 100.000 dollars som præmie. Vinderen af kategorien; Fashion Model, vandt udover de 100.000 dollars også en model-kontrakt hos et stort og kendt model-bureau, mens vinderen af kategorien "Junior sanger" vandt 25.000 dollars.

Star Search var ikke Amerikas største talentshow for ingenting. Mange, også den dag i dag, store og kendte amerikanske stjerner, startede deres karriere ved at deltage i det populære TV-program. Blandt disse kan nævnes Christina Auguilera, der som kun 10-årig deltog i konkurrencen i 1990, Jessi-ca Simpson, der i en alder af 11 år deltog i 1991, og Britney Spears, der ligeså kun var 11 år gammel, da hun deltog i 1992.

Pigegruppen; Girl's Tyme, der senere blev kendt under navnet; Destinys Child, deltog i kategorien; Gruppesang i 1992, Beth Hart deltog i kategorien; Kvindelig sanger i 1991, og Justin Timberlake, der i Star Seach blev kendt under navnet "Justin Randall", medvirkede i en egenskab af country-sanger i 1993.

I 2003, da talentshowet "American Idol" havde taget hele verden med storm, og igen bragt talentpro-grammerne frem i lyset, besluttede TV-stationen CBS at genoptage "Star Search" på TV. Det var igen Ed McMahon, der var vært, men konceptet blev en smule ændret. Nu var der kun 4 faste kategorier at konkurrere i: Juniorsang, Fashion Model, Comedy og Voksensang, hed kategorierne i den første sæ-son.

Gennem de næste 3 sæsoner blev kategorien "Fashion Model" udskiftet med den nye danse-kategori; Moderne Dans, og i den fjerde sæson blev kategorien; Comedy, droppet. Man kunne ikke få nogen til at stille op i denne kategori, da den ene af de faste dommere, Naomi Judd, konsekvent gennem de foregående sæsoner, havde givet alle talenterne som deltog i kategorien, 1 point for deres præstation.

Talenterne konkurrerede, ligesom i "Scenen er din", mod hinanden to og to gennem 6 indledende run-der. Vinderne af hver runde gik videre til én af de 3 delfinaler, som så afgjorde, hvem der skulle op-træde i den endelige finale. Dommerpanelet bestod nu kun af 4 personer, 3 faste dommere og 1 gæ-stedommer, som skiftede fra program til program. Dommerne gav talenterne mellem 1 og 5 point for deres præstation, umiddelbart efter at de havde optrådt, men dommerpanelet var nu ikke længere enerådige.

Også seerne fik mulighed for at give deres besyv med. Det gjorde de ved i pausen, at stemme på de-res favorit via programmets hjemmeside. I finalen blev dommerne sat helt ud af spil. Det var i stedet suverænt op til publikummet i salen at bestemme, hvem af talenterne der skulle vinde konkurrencen. Vinderen i hver kategori blev tildelt 100.000 dollars i præmie.

Den nye version af programmet kørte gennem 4 sæsoner i perioden 2003-2004 på "CBS", hvorefter det kørte i yderligere 2 sæsoner på den lille kabel-kanal; GSN, i perioden 2004-2005, dog uden den store succes. Star Search tog også sin sejrsgang mange andre steder på jorden. I Danmark fik pro-grammet det danske navn, "Scenen er din", og det blev sendt fredag aften på TV 2.


Sæson 1 (Foråret 2004)

Blandt deltagerne var:

Juniorsang: Simone, Emilie, Anders og Sebastian (SEB)
Dans: Sonic, Ulduz og Dee Forze
Comedy: Mr. Mox, Bay & Dupont og Susanne Bredtoft (Lone Jensen)
Voksensang: Anders Gøttch, René Johannes og Takyiwa Boateng

Vindere:

Juniorsang: Simone Egeriis
Dans: Sonic
Comedy: Susanne Bredtoft (Lone Jensen)
Voksensang: Anders Gøttch

Faste dommere: Etta Cameron, Therese Glahn og Mads Vangsø

Efter programmet: Simone udgav i 2005 debutalbummet; "Vindens Farver". Albummet bestod af hendes fortolkninger af berømte Disney-sange. Pladen opnåede 3 gange platin, og den blev kåret som det tredje bedst sælgende album i Danmark i 2005. Senere samme år udgav Simone jule-CD'en; "On A Night Like This", og i 2007 udgav hun albummet; "Dreams Come True", der bestod af hendes egne selvskrevne sange.

Sebastian vandt i 2006 med gruppen; SEB, både MGP og MGP Nordic, da han sang melodien om "Anni - Tro på os to". Sonic breakede i 2006 ved Eurovision Song Contest til Sidsel Ben Semmane's; "Twist Of Love". Han var også medvirkende ved Dansk Melodi Grand Prix i 2007, hvor han sammen med Da-vid Boyd dansede til sangen "Aint For The Money". Mr. Mox, Bay & Dupont samt Susanne Bredtoft har siden Scenen er din medvirket i adskillelige andre TV-shows.


Sæson 2 (2005)

På grund af manglende tilmeldinger blandt traditionelle komikere til kategorien; Comedy, fik kategori-en i stedet tilnavnet; "Kategorien hvor alt kan ske". Nu var alle former for talent velkommen på sce-nen, uanset om det var direkte morsomt eller ej.

Blandt deltagerne var:

Juniorsang: Jaleesa, Babou og Pernille
Dans: Tore Munch, Mark & Martin og Sons of the Moon
Comedy: Asger Fonnesbech (Ballonmanden), Klaus Wunderhits, Mike Andersen (Elvis) og Miss OTB (Drag-queen)
Voksensang: Simon Matthew, Volf Duo, Maja Sørensen og D. E. M.

Vindere:

Juniorsang: Jaleesa Stæhr Johnsen
Dans: Tore Munch
Comedy: Asger Fonnesbech (Ballonmanden)
Voksensang: Simon Mathew

Faste dommere: Etta Cameron, Peter Bo Bendixen og Mads Vangsø

Efter programmet: Babou udgav senere samme år sit debutalbum; "For Once In My Life". Tore Munch medvirkede i 2005 i Sommerbaletten, sammen med blandt andet Alexander Kölpin, der havde været gæstedommer under en af hans optrædener i Scenen er din.

Volf Duo udgav i 2006 deres debutalbum; "Retro Kick", som bestod af danske rocknumre i nye versio-ner. Pladen strøg til tops på de danske hitlister deriblandt; Dansk Toppen og Top Charlie. Klaus Wun-derhits optræder i dag ofte i Tivoli Friheden i Århus sammen med blandt andet Jette Torp og Psykolo-gen Anders Ørsted.

Simon Mathew udgav i 2005 sit debut-album, og i efteråret 2006 medvirkede han i underholdningspro-grammet; Vild med dans. Her opnåede han en flot andenplads med partneren Victoria Franova. I 2007 vandt han Dansk Melodi Grand Prix med sangen; "All Night Long", der også nåede til finalen i det inter-nationale melodi grand prix senere samme år.


Sæson 3 (Foråret 2006)

Kategorien; Comedy, skiftede ved overgangen til denne sæson navn til det mere bredorienterede; Underholdning. Selve showet blev i denne sæson efterfulgt af et nyt talkshow, der gik bag om kulis-serne på programmet. I showet kom alle aftenens talenter op i et lille studie under taget, hvor de gav svar på spørgsmål, som seerne havde sendt til dem via SMS. Programmet skulle oprindeligt have hed-det; Scenen var din - Talkshowet, men dette blev i sidste øjeblik ændret til navnet; Scenen var din - Tæt på talenterne. Værten på programmet var Benedikte Balling.

Blandt deltagerne var:

Juniorsang: Lotte, Mariann, Jackie, Nina og Alex
Dans: David Boyd, Osama & Phax, Morten & Rico og No Name Constructions
Underholdning: Team JiYo, Sine Andersen, Sonny Cagara og Anders Ørskov (Psykologen)
Voksensang:  Ole Konzior (Asfalt-Ole), Marius Grønkjær, Christine Lorentzen, Julie Aagaard og Den-nis Andresen

Vindere:

Juniorsang: Lotte
Dans: Davis Boyd
Underholdning: Team JiYo
Voksensang: Ole Konzior (Asfalt-Ole)

Faste dommere: Etta Cameron, Peter Bo Bendixen og Therese Glahn

Efter programmet: Asfalt-Ole udgav senere samme år sit debutalbum; "From My Heart". Christine Lorentzen blev i efteråret vært på TV 2's underholdningsprogram; Vild med dans, sammen med Claus Elming. Det var samtidig i denne sæson af Vild med dans, at Simon Mathew deltog. Anders Ørsted op-trådte i sommeren 2007 i Tivoli Friheden i Århus sammen med blandt andet Jette Torp og Klaus Wun-derhits.

David-Boyd optrådte både, sammen med Sonic, under sangen; "Aint for the money" ved Dansk Melodi Grand Prix i 2007, og senere samme år, optrådte han under sangen; "Drama Queen" med DQ ved Eu-rovision Song Contest i 2007. Derudover var han i efteråret 2007 dommer i dansekonkurrencen for børn; Danzuenza, hvor han bedømte unge dansetalenter.

Sine Andersen, der var søn af Pjerrot fra Bakken, optrådte efter Scenen er din en del med dukkerne Gilbert og Frække Rikke i "Tivoli" i København.


Sæson 4 (Foråret 2007)

Der blev skiftet ud i dommerpanelet. Peter Bo Bendixen blev siddende, men Etta Cameron's 5-taller blev erstattet af musikproducerens Remee's mere moderate karakterer, og samtidig blev skuespil-lerinden Helle Dolleris og senere Susse Wold sat til at bestyre pladsen som dommer for underholdnin-gen.

Scenen er din blev fra denne sæson sendt i to afdelinger. I første afdeling viste alle deltagerne som vanligt deres talent på scenen. Derefter var der pause, hvor TV 2 sendte; Weekend Vejret, mens seerne stemte på deres favorit, og så var showet tilbage med afgørelsen og seernes stemmer bagef-ter, under titlen; Scenen er din - Og vinderne er...

Blandt deltagerne var:

Juniorsang: Sine, Nina, Victoria, Kim og Mohammed Ali
Dans: Sofie & Esbern, Kim & Camilla, Thunder Phil og Sune & Liza
Underholdning: Lauge Benjaminsen, Tahir, Black Magic, Nunchaku-Jacob og Miguel
Voksensang:  Louise Toft, Janne Kristensen, Martin Mozart og Lasse Pedersen

Vindere:

Juniorsang: Sine
Dans: Sofie & Esbern
Underholdning: Lauge Benjaminsen
Voksensang: Louise Toft

Faste dommere: Remee, Peter Bo Bendixen og Helle Dolleris / Susse Wold

Efter programmet: Sine udgav senere samme år sit debutalbum; "Colors". Sofie Østergaard fra dansegruppen; Sofie & Esbern, var i efteråret 2007 dommer i dansekonkurrencen for børn; Danzuen-za, hvor hun bedømte unge dansetalenter sammen med blandt andre David Boyd.

Louise Toft medvirkede i foråret 2008 i talentkonkurrencen; Elsk mig i nat, på Kanal 5, hvor målet var at finde to af hovedrollerne til en stor musicalproduktion på Gasværket i København i foråret 2009. Her opnåede hun en flot andenplads i konkurrencen.


Titelmelodi

Only The Moment
Daniel
2002

Learning To Live
Beth Hart
2003

 

Tilbage

 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

  www.sv-online.dk  -  www.mediefonen.dk  -  www.juleweb.dk

© Copyright