TV 2 Zulu

Af Svend-Vilhelm Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk
 

 

 

         
Logo 2000-2005   Logo siden 2005  

Maskot siden 2000

TV 2 Zulu er navnet på en dansk TV-kanal, der primært sender underholdningsprogrammer og film for seere mellem 15 og 40 år. Kanalen ejes af TV 2/Danmark, og blev lanceret i år 2000, som den anden kanal i TV 2-familien. Kanalen blev lanceret med Palle Strøm og Keld Reinicke som udviklere og kanalchefer.

I dag er TV 2 Zulu en del af TV 2's datterselskab - TV 2 Networks - der også inkluderer TV 2 Charlie og TV 2 Film. Maiken Wexø er den nuværende chef for TV 2 Networks.

TV 2 Zulu sender fra Danmark, og er dermed underlagt dansk lovgivning om indhold og reklamer. Kanalen blev ved lanceringen i år 2000 udelukkende finansieret ved reklamer, og havde status som en "must-carry" public service kanal, der ikke måtte opkræve abonnementsbetaling, da TV 2 modtog licensmidler.

Da TV 2 blev et aktieselskab i 2003, og mistede sine licensindtægter, overgik TV 2 Zulu til delvist at blive finansieret ved abonnementsbetaling. Kanalen distribueres via antenne, kabel, satellit og fibernet.

TV 2 Zulu satsede ved dens lancering på en række forskellige programgenrer, både dokumentarer og underholdning, men har med årene fokuseret det meste af sit indhold på comedy og sitcoms, som kanalen er blevet meget kendt for.

I mange år var sport også en væsentlig del af kanalens indhold. Da TV 2 i 2007 var med til at lancere TV 2 Sport, blev alt sport flyttet fra TV 2 Zulu til den nye sportskanal. Der sendes dermed næsten ingen sport på kanalen længere.

TV 2 Zulu har en seerandel på 2,4 %, og er Danmarks 9. mest sete TV-kanal.


Historie

TV 2 Zulu gik i luften den 15. oktober 2000. Baggrunden for lanceringen af en ny TV 2-kanal skyldtes, at TV 2/Danmark i slutningen af 1990'erne havde store økonomiske problemer. Kanalen havde mange seere, men seerne var for gamle, og det kommercielle reklamemarked ville hellere udbrede deres budskaber overfor unge mennesker. Derfor blev der lagt flere reklamekroner i TV 3- og TV Danmark-kanalerne, der på trods af lavere seertal ramte en yngre målgruppe.

TV 2 Zulu blev derfor lanceret som kanal, der i sit programvalg skulle fokusere udelukkende på unge mennesker mellem 21 og 40 år.

Samtidig var TV 2/Danmark i starten af det nye årtusinde, den eneste af de fire store TV-selvskaber i Danmark, der ikke havde en sekundær TV-station som supplement til hovedkanalen. Stationen var derfor i stor risiko for at tabe markedsandele til deres konkurrenter.

DR bestod dengang af DR 1 og DR 2. Viasat bestod af TV 3, TV 3 + og Viasat Sport, mens SBS bestod af TV Danmark 1 og TV Danmark 2.

Navnet

Den nye TV-kanal's første kanalchefer blev Palle Strøm og Keld Reinicke. De fik ene og alene ansvaret for udviklingen af den nye TV-kanal, hvor TV 2-ledelsen lovede ikke at blande sig.

Palle Strøm og Keld Reinicke ville lave en TV-kanal, der "ikke var ligesom de andre". De var derfor overbeviste om, at den nye TV-kanal for alt i verden IKKE skulle hedde hverken TV 2 + eller TV 2 Plus. De ville finde et navn, der skilte sig mere ud.

Under udviklingen af navnet, var der mange bud på bordet. Blandt andet blev det i lang tid overvejet, at kalde den nye TV-kanal for TV 2tal (Total). Men da dette navn mindede for meget om navnet på en kendt dansk radio/TV-butikskæde, flyttede man i stedet sit fokus over på det fonetiske alfabet.Det fonetiske alfabet er udviklet til brug i radiokommunikation, og benyttes ofte i fly.

Det blev overvejet at kalde den nye TV-kanal for TV 2 Bravo, da Bravo betyder B i det fonetisk alfabet, hvilket hang godt sammen med at den nye TV-kanal ville blive TV 2's kanal nr. 2. Men navnet skilte sig stadig ikke nok ud, og valget faldt i stedet på TV 2 Zulu.

Ordet Zulu udtales i stedet for bogstavet Z, og er det sidste ord i det fonetiske alfabet. Kanalcheferne mente, at bogstavet Z var det bogstav, der dermed skilte sig mest ud fra de andre bogstaver

Zulu er samtidig navnet på en kendt sydafrikansk stamme, og da navnet på den nye TV-kanal lå fast, valgte man et bruge en zulukriger som stationens maskot og en taktfast afrikansk trommerytme som stationens kendingsmelodi. Men TV 2 Zulu er IKKE, som mange tror det, opkaldt efter den afrikanske stamme.

Fokus på comedy

TV 2 Zulu satsede ved dens lancering på en lang række forskellige programgenrer, og dens første store succes blev dokumentarserien Åndernes Magt.
Stationen forsøgte sig efterfølgende med flere dokumentarprogrammer. For eksempel: Eventyrerne, hvor kendte mennesker rejste ud i verden og levede i fremmede civisationer, TV Glad, Klarsyn og Troldmandsskolen.

Efter at kanalen havde opnået enorm succes med Casper Christensen og Frank Hvams satireserie - Langt fra Las Vegas - ændrede kanalen efterhånden fokus over mod en omfattende produktion af comedyprogrammer og satireserier.

Kanalen blev efterhånden en legeplads for unge danske komikere, der lancerede en lang række nyudviklede danske programmer på kanalen. Her kan for eksempel nævnes: P.I.S - Politiets Indsatsstyrke, Zulu Bingo, Brian Mørk Show, Comedy Fight Club og Kristian.

TV 2 Zulu har gennem hele dets levetid lagt megen vægt på at markere sit brand uden for TV-skærmen. TV 2 Zulu lægger i dag navn til en række events. Blandt andet Zulu Rocks, Zulu Sommerbio, Zulu Awards, Zulu Comedy Galla og Mini Zulu Rocks, der i dag hedder TV 2 Bavian Rock.

TV 2 Zulu havde i perioden 2003-2007 også sin egen morgenflade for børn, kaldet - Mini Zulu. Mini Zulu nåede at producere nogle få børneprogrammer, med serien Martin og Ketil - Verden for begyndere, som den mest kendte af dem.


Programmer

2000: Åndernes Magt, P.I.S. - Politiets Indsatsstyrke

2001: Langt fra Las Vegas, Eventyrerne, Hypokonder

2002: Zulu Awards, Topmodel, Stand-up.dk, Klarsyn

2003: Zulu Bingo, Popstars, Troldmandsskolen

2004: Zulu Royal, FC Zulu, Shooting Stars, Sara & Signe, Modepatruljen, Zulu Rocks

2005: Klovn, Gintbergs Store Aften

2006: Penislægens Værksted, Gustne Gensyn, Kebab TV

2007: Zulu Djævleræs, Brian Mørk Show, Comedy Fight Club, Tak For i Aften, Mr. Poxycat & Co.

2009: Slemme Slemme Piger, Hvor fanden er Herning?, Kristian, Mørk & Jul, Zulu Comedy Galla

2010: Zulu Kvægræs

2011: Vild med Comedy, Argh! Det gjorde jeg bar ikk'


Referencer

Kanaler: TV 2 Charlie, TV 2 Film

 
    Leksikon
 
 

  sv-online.dk  |  mediefonen.dk  |  juleweb.dk

© Copyright