TV 3

Af Svend-Vilhelm Fredsgaard R. Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk
 

 

 

         
Logo 1987-1988   Logo 1989-1990  

Logo 1990-2002

 

       
     
         
Logo 2002-2009   Logo siden 2009    

TV 3 er navnet på en dansk TV-kanal, der primært fokuserer sit indhold på underholdning, sport, film og serier. Tidligere producerede kanalen også nyheder og dokumentarer. Kanalen ejes af det svenske medieselskab: MTG, og er en del af deres broadcasttjeneste; Viasat. Kanalen blev lanceret som en skandinavisk TV-kanal i 1987, og udkom i en ren dansk udgave i 1990.
TV-kanalen sender fra London, og er dermed underlagt de britiske regler for reklamer. Kanalen finan-sieres delvist af abonomentsbetaling og kommercielle reklamebreaks. Kanalen distribueres via kabel, satellit og fibernet.

Blandt de mest bemærkelsesværdige egenproduktioner på TV 3, kan nævnes: Fangerne på Fortet, Knald eller Fald, Hvide Løgne, Tjek ind hos Mygind, Dagens Nyheder, Rent Fup, Robinson Ekspeditionen, Paradise Hotel og 2900 Happiness.
Kanalen introducerede også udenlandske serier, som; Alletiders Barnepige, Baywatch, Skadestuen, Sex and the City, Horton-sagaen, Heksene fra Warren Manor, The Simpsons og Prison Break, og så sidder TV 3 på rettighederne til SAS-Ligaen og viser ofte det danske fodboldlandshold udebanekampe.
Kanalen har en seerandel på ca. 4 %, men har flere gange formået at samle over 1 million seere foran skærmen til en given begivenhed.


Historie

TV 3 gik i luften den 31. december 1987, som en skandinavisk TV-kanal, der sendte programmer på både dansk, svensk og norsk. Kanalen blev stiftet af det svenske medieselskab; MTG, i forbindelse med at de få år forinden havde lanceret satellittjenesten; Viasat, i Skandinavien.
TV 3 var de skandinaviske TV-seeres første mulighed for at satellit-TV på deres eget sprog, og kanalen var samtidig den første til at bryde de enkelte landes statsmonopoler og præsentere de skandinaviske seere for TV-reklamer.
Kanalen blev lanceret, for at give de skandinaviske TV-seere en større lyst til at anskaffe sig satellit-TV, der ellers udelukkende broadcastede britiske TV-kanaler, som; Sky Channel, Super Channel, Eurosport, MTV Europe og BBC TV Europe.

Den nye skandinaviske TV-kanal kom til at hedde TV 3, på trods af at der i både Danmark og Norge kun fandtes én landsdækkende TV-kanal. Men i Sverige havde den svenske statsradiofoni; SVT, allerede lanceret to TV-kanaler med navnene TV 1 og TV 2.
TV 3 måtte sende fra London, da det var ulovligt at sende reklamer på TV i både Danmark, Sverige og Norge.

Den 30. september 1990 blev den skandinaviske TV 3-kanal opdelt i tre nye TV-kanaler, for henholdsvis Danmark, Sverige og Norge.
TV 3 markerede sig i Danmark gennem 1990'erne som en satellit kanal, hvis seertal sagtens kunne matche de landsdækkende statskanaler; DR 1 og TV 2. Flere gange samlede stationen over 1 million seere til deres programmer, som for eksempel Fangerne på Fortet og Robinson Ekspeditionen.
Situationen på nutidens danske mediemarked gør dog, at sådanne skyhøje seertal ikke længere er til at opnå for privatejede TV-kanaler.

I 1996 overtog TV 3 rettighederne til den danske fodboldliga; Superligaen, og det fik dem til at lancere søsterkanalen; TV 3 +. TV 3 i Danmark var den af de tre skandinaviske TV 3-kanaler, der var kommet til at stå stærkest, og derfor udvidede koncernen kun med en søsterkanal i dette land.
I 2009 lancerede TV 3 endnu en søsterkanal i Danmark, med navnet; TV 3 Puls. Kanalen blev stiftet, fordi TV 3 og TV 3 + gennem nogle år havde tabt seerandele til andre TV-kanaler, og dette ville man forsøge at modvirke, ved at få en bredere palette af kanaler.

Efter Skandinavien, er TV 3 også blevet lanceret flere stedet i Østeuropa. I 1993 blev TV 3 lanceret som landsdækkende jordbaseret TV-kanal i Estland og Litauen, og i 1998 kom kanalen til Letland, da Viasat overtog den regionale TV-kanal; Channel 41. I 2001 blev TV 3 også landsdækkende i Letland. I Estland og Litauen er TV 3 + efterfølgende blevet lanceret på satellit. I Ungarn er TV 3 blevet lanceret under navnet; Viasat 3, og i Rusland under navnet; DTV.

TV 3 er i Danmark fortsat den stærkeste af Viasat's efterhånden omfattende udbud af TV-kanaler, der i dag også tæller en stribe filmkanaler, sportskanaler og dokumentarkanaler. Kanalen er Danmarks andenstørste kommercielle TV-station, mens TV 3 + er Danmarks tredjestørste kommercielle TV-station.
I Sverige udsendes TV 3 i 6 forskellige regionale udgaver, udelukkende for reklamemarkedet, der ønsker regional reklamesending. Der er derfor ingen regionale programmer på TV 3 i Sverige.


Referencer

Programmer: Robinson Ekspeditionen


Distribution

Kabel: YouSee, Stofa
Satellit: Viasat
Fibernet: Viasat, Elselskaber

 

Tilbage

 

 
 
 

 
 
 

  www.sv-online.dk  -  www.mediefonen.dk  -  www.juleweb.dk

© Copyright