X Factor

Af Svend-Vilhelm Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dkFoto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

X Factor er navnet på en populær talentkonkurrence, der indtil nu er blevet sendt gennem fem sæsoner i Danmark på DR 1. Programmet produceres af Blu.

X Factor-konceptet stammer fra Storbritannien, hvor programmet har været sendt siden 2004. Det er den berømte pladeproducent og talentshowsdommer Simon Cowell, der har udviklet konceptet.
Navnet X Factor referer til den ubestemmelige faktor der gør, at nogen med talenter skiller sig ud fra andre, og bliver stjerner.


Koncept

Tre professionelle pladeproducenter får til opgave at finde og coache hver deres bud på kommende sangstjerner. Folk kan møde op til en fælles audition hos dommerne i tre forskellige kategorier - Sangere mellem 15 og 24 år, Sangere over 25 år og Sanggrupper på to personer eller derover.
Når en deltager har aflagt audition, skal minimum to af de tre dommere sige "ja" til deres videre deltagelse i konkurrencen, for at de kan fortsætte.

Efter de ordinære auditions, får de tre dommere hver tildelt en kategori, som de får ansvaret for. De skal møde alle de videresendte deltagere i deres kategori på en "bootcamp", hvor de i løbet af et par dage skal finde tre deltagere fra kategorien, som de vil deltage med og coache igennem de direkte transmitterede programmer. I alt ni deltagere går dermed videre til de direkte programmer.

I de direkte programmer skal deltagerne hver uge synge sange indenfor en bestemt kategori. Seerne skal via SMS stemme på de deltagere, som de ønsker skal gå videre i konkurrencen.
Hver uge ender to af deltagerne i farezonen, hvor det er op til de tre dommere at bestemme hvem der skal gå videre, og hvem der skal sendes ud af konkurrencen. I finalen skal de tilbageværende deltagere også fremføre en nyskrevet sang.

I Storbritannien blev konceptet udvidet i programmets fjerde sæson. Der kom nu fire dommere, og kategorien for sangere mellem 15 og 24 år blev delt i en mandlig og kvindelig udgave af kategorien. Grunden var, at det var i denne kategori, at de mest talentfulde deltagere indtil da havde været at finde.


Historie

Programmet The X Factor så dagens lys på den britiske TV-station ITV i september 2004. Forud for lanceringen af The X Factor, havde ITV siden 2001 sendt to sæsoner af en anden populær talentkonkurrence: Pop Idol - skabt af manageren og TV-producenten Simon Fuller.

Talentspejderen og pladeproducenten Simon Cowell havde siddet som dommer i begge sæsoner af Pop Idol, og da programmet i 2002 blev lanceret i USA, under navnet American Idol, var han også med ved dommerbordet.

I 2004 blev Pop Idol-konceptet udskiftet med programmet The X Factor - der var udviklet af Simon Cowell. Programmet lignede på mange måder Pop Idol, på nær at dommerne her skulle fungere som rådgivere og "coaches" for de konkurrerende deltagere, og at konkurrencen foruden solister også bestod af grupper.

Grunden til at Pop Idol blev skiftet ud med The X Factor skyldtes, at den hårde, men også meget populære dommer Simon Cowell, ikke ønskede at fortsætte som dommer i Pop Idol, men hellere ville bruge kræfter på sit eget programkoncept. ITV ønskede hellere at fortsætte samarbejdet med Simon Cowell end med programformatet Pop Idol.

I 2005 lagde Simon Fuller's selskab retssag mod Simon Cowell's selskab. Anklagen lød på, at The X Factor var en tro kopi af Pop Idol-konceptet - men Simon Fuller tabte denne retssag.

Mens American Idol i USA er blevet det mest sete TV-program nogensinde, så er det i Storbritannien i stedet The X Factor, der har taget seerne med storm. Programmet har indtil nu kørt i 6 sæsoner, og en 7. sæson er på vej. Den britiske version af The X Factor har fostret flere internationale stjerner, som for eksempel Shayne Ward og Leona Lewis.

I 2011 bliver The X Factor også lanceret i USA, og Simon Cowell forlader sin dommerplads i American Idol, for i stedet at blive dommer i den amerikanske udgave af The X Factor.

The X Factor eller bare X Factor, som det hedder mange steder udenfor Storbritannien, har gået sin sejrsgang over store dele af verden.
Udover Storbritannien, Irland og Danmark, har showet været sendt i Australien, Norge, Bulgarien, Finland, Tjekkiet, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Marokko (Studio 2M), Holland, Polen, Rusland (Secret Uspekha), Spanien (Faktor X), Ukraine, Columbia (Le Factor X) og Kina (Min Xing Chang Fan Tian - på dansk: Jeg vil synge mig til stjernerne).


Sæson 1 (Foråret 2008)

Dommere: Remee (Sangere mellem 15 og 24 år)

                  Lina Rafn (Grupper)

                  Thomas Blachman (Sangere over 25 år)

Vært: Lise Rønne

Deltagere i de direkte programmer:

Sangere mellem 15 og 24 år: Martin (vinder), Laura (nr. 2), Basim (nr. 4)

Sangere over 25 år: Heidi (nr. 3), Lisa (nr. 6), Frederik (nr. 8)

Grupper: Vocaloca (nr. 5), RaiDen (nr. 7), Anne & Søren (nr. 9)


Sæson 2 (Foråret 2009)

Dommere: Remee (Grupper)

                  Lina Rafn (Sangere over 25 år)

                  Thomas Blachman (Sangere mellem 15 og 24 år)

Vært: Lise Rønne

Deltagere i de direkte programmer:

Sangere mellem 15 og 24 år: Mohammed Ali (nr. 3), Sidsel (nr. 4), Lucas (nr. 5)

Sangere over 25 år: Linda Andrews (vinder), Seest (nr. 7), Claus (nr. 8)

Grupper: Alien Beat Club (nr. 2), Asian Sensation (nr. 6), Tårnhøj (nr. 9)


Sæson 3 (Foråret 2010)

Dommere: Remee (Sangere mellem 15 og 24 år)

                  Pernille Rosendahl (Sangere over 25 år)

                  Carsten "Soulshock" Schack (Grupper)

Vært: Signe Muusmann

Deltagere i de direkte programmer:

Sangere mellem 15 og 24 år: Tine (nr. 2), Jesper (nr. 3), Anna (nr. 5)

Sangere over 25 år: Thomas (vinder), Daniel (nr. 6), Peter (nr. 9)

Grupper: The Fireflies (nr. 4), 8210 (nr. 7), In-Joy (nr. 8)


Sæson 4 (Foråret 2011)

Dommere: Cutfather (Sangere mellem 15 og 24 år)

                  Pernille Rosendahl (Grupper)

                  Thomas Blachman (Sangere over 25 år)

Vært: Lise Rønne

Deltagere i de direkte programmer:

Sangere mellem 15 og 24 år: Sarah (vinder), Babou (nr. 3), Rasmus (nr. 6)

Sangere over 25 år: Annelouise (nr. 2), Patricia (nr. 4), Ercan (nr. 8)

Grupper: Rikke & Trine (nr. 5), JR (nr. 7), DeeVibez (nr. 9)


Sæson 5 (Foråret 2012)

Dommere: Cutfather (Sangere over 25 år))

                  Pernille Rosendahl (Sangere mellem 15 og 24 år)

                  Thomas Blachman (Grupper)

Vært: Lise Rønne

Deltagere i de direkte programmer:

Sangere mellem 15 og 24 år: Ida (vinder), Line (nr. 2), Morten Benjamin (nr. 4)

Sangere over 25 år: Sveinur (nr. 3), Molila (nr. 7), Katrine (nr. 8)

Grupper: Nicoline Simone & Jean Michel (nr. 5), Tandberg & Østenby (nr. 6), Phuong & Rasmus (nr. 9)

 

 
    Leksikon
 
 

  sv-online.dk  |  mediefonen.dk  |  juleweb.dk

© Copyright