Svensk Melodi Grand Prix ramt af lækage-skandale

26. februar 2010 | Af Svend-Vilhelm Fredsgaard R. Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk

Det svenske Melodi Grand Prix, der lørdag aften afholder sin fjerde og sidste delfinale i Malmö, er blevet ramt af en lækage-skandale.
To af de otte sange, der lørdag skal dyste om at nå finalen, er blevet lækket på internettet, hvor de frit har kunnet aflyttes siden fredag. Det er et problem, da alle sangene i Svensk Melodi Grand Prix først bliver offentliggjort i det øjeblik kunstneren står på scenen og fremfører sangen på direkte TV - ganske som det tidligere har været tilfældet i det danske Melodi Grand Prix.

Reglerne er lavet sådan for at undgå, at nogen sange kan opnå en konkurrencemæssig fordel, når folk genkender sangen fordi den ofte har været spillet på internettet eller i radioen.

Det er de to favoritartister, Sibel og Peter Jöback, hvis sange er havnet på nettet. Lækagen har nu tvunget TV-stationen; SVT, til at lægge de øvrige sange til lørdagens delfinale på nettet også, så de to melodier ikke ville få en fordel i konkurrencen.

Danmark i samme situation sidste år
Den svenske avis; Dagens Nyheter, skriver om sagen, at der er tvivl om, hvorvidt SVT's servere er blevet hackede, om filerne er blevet lækket af en medarbejder, eller om der bare er sket en systemfejl, som har ført til lækagen.

Sidste år blev det danske Melodi Grand Prix ramt af en lignende skandale, da samtlige sange dukkede op på nettet, inden showet brød løs. Her var det en systemfejl hos udgiveren, der var skyld i miseren. Blandt andet derfor valgte DR i år at offentliggøre alle de konkurrende sange før selve Grand Prix-aftenen, både på nettet og i radioen.

Formanden for det svenske Melodi Grand Prix, Christer Björkman, afviser, at SVT i fremtiden vil offentliggøre sangene, inden de bliver sendt på TV. Han mener ikke, folk vil se programmet, hvis sangene er at finde på nettet i forvejen.
"I dag kan man lave TV-underholdning på mange måder, men der skal være en nyhedsværdi i sangene, når vi sender dem", siger han til Dagens Nyheter.

Om der skal laves en undersøgelse af, hvordan sangene er kommet ud til offentligt skue, er endnu ikke afgjort.

 

 
 
 

  www.sv-online.dk  -  www.mediefonen.dk  -  www.juleweb.dk

© Copyright