TV 4 vil slukke for TV-signalet i Danmark under VM

14. juni 2010 | Af Svend-Vilhelm Fredsgaard R. Mikkelsen | webmaster@mediefonen.dk

De danske TV-seere må ikke følge VM i fodbold på den svenske TV-station; TV 4. Det kræver TV 4 i et brev til de danske antenneforeninger, som ellers betaler for at deres medlemmer kan se kanalen.
I brevet forlanger TV 4, at antenneforeningerne blokerer for TV 4's sendesignal under syv af de VM-kampe, som stationen viser - herunder to ottendedelsfinaler den 26. og 27. juni.

Baggrunden for det usædvanlige krav er, at den nye danske sportskanal; Canal 9, har købt rettighederne til de syv VM-kampe, der også sendes på TV 4. Svenske TV 4 og danske Canal 9 ejes begge af den svenske Bonnier-koncern, og koncernen er bange for, at Canal 9 vil miste nogle af de forventede abonnementsindtægter, hvis syv af stationens eksklusive kampe også vil kunne ses af danskerne på TV 4.
Svensk TV 4 kan ses af langt flere danskere end Canal 9. Kanalen indgår som oftest i kabel-TV selskabernes mindste pakke.

"Under henvisning til det foreliggende aftalegrundlag skal vi derfor venligst bede jer om at sørge for, at TV 4's signal blokeres i jeres kabelanlæg i det tidsrum, hvor de nedenfor nævnte kampe spilles", står der i brevet.

Antenneforening: Helt grotesk!
Hos Forenede Danske Antenneanlæg, er man dybt utilfredse med TV 4's krav:
- Det er helt grotesk! Antenneforeningerne har betalt for at se TV 4 via Copydan, og der er ingen hjemmel til det krav, som TV 4 har fremsat, siger Poul Juul, der er formand for Forenede Danske Antenneanlæg, til Ritzau.

Han råder sine medlemmer til ikke at følge TV 4's krav:
- Det er fuldstændigt vanvittigt, at de ønsker, at små foreninger med 10, 100 eller 1000 medlemmer skal sende en frivillig ned for at slukke for én ud af 50 kanaler på et helt bestemt tidspunkt, og så tænde igen på et bestemt tidspunkt. Mit råd til foreningerne er, at de skal glemme alt om TV 4's krav og så sende sagen til FDA, hvis TV 4 henvender sig igen, siger han til Politikken.dk.

Foruden to ottendedelsfinaler kræver TV 4 signalet afbrudt til kampene Sydkorea-Grækenland, Brasilien-Elfenbenskysten, Grækenland-Argentina, Slovenien-England og Paraguay-New Zealand.

---

Problematikken er desværre ikke ny. TV-signalet's fri bevægelighed over grænserne fordrer sådanne problemer, når dyre betalingskanaler køber rettighederne til nogle kampe, som kan ses gratis via public service-kanaler i nabolandet. Svenske TV 4 kan lukke for TV-signalet til Danmark, men Bonnier kan ikke forhindre at de samme kampe også bliver vist på norske TV 2 eller tyske ARD, som mange danskere også har adgang til.

Men problemet eksisterer ikke kun indenfor sport. Også eksklusive film- og serierettigheder kan komme i klemme på denne her måde. Spørgsmålet er hvad man kan gøre, og om man overhovedet SKAL gøre noget ved problemet. Det er vel også fint at dyre betalingskanaler ikke kan blokere for adgangen til de store sportsbegivenheder som for eksempel VM i fodbold. Men det ødelægger forretningen for mange kommercielle TV-kanaler!

- Svend-Vilhelm Mikkelsen

 

 
 
 

  www.sv-online.dk  -  www.mediefonen.dk  -  www.juleweb.dk

© Copyright